savings, budget, investment

Hoewel de economie maar langzaam opkrabbelt en zijn wonden likt, lijkt de opmars van de beurs niet te stuiten. De Amerikaanse technologieindex Nasdaq bereikte in juni al een all time high en de bredere index S&P500 deed er niet veel langer over: vorige maand werd een nieuwe top bereikt. De Dow Jones brak door de grens van 29.000 punten en begint daarmee al aardig in de buurt te komen van zijn hoogste stand ooit van februari dit jaar. Alsof de pret niet opkan, verpulverde ook de goudprijs record na record.

De beurs en de economie lijken totaal niet meer met elkaar in verband te staan. Is deze euforie op de beurs te verklaren en pas het begin van een lange stierenmarkt, of kunnen we de komende periode een correctie verwachten?

Voor een deel kan de euforie wel degelijk verklaard worden. Centrale banken halen met hun opkoopbeleid alles uit de kast om de markten tot rust te brengen. Zo helpt de ECB Italië uit de brand en worden ook bedrijfsobligaties aan de lopende band opgekocht. Dit is echter niet zonder risico: de angst heerst dat er zogenaamde ‘’zombiebedrijven’’ ontstaan, die direct omvallen als de monetaire steun zou ophouden. Zo zou volgens een recente schatting ongeveer een kwart van de Japanse bedrijven omvallen zonder de geldinjecties van de Bank of Japan. Ondanks dat de economie in puin ligt, lijken beleggers er blind op te vertrouwen dat ze te hulp worden geschoten bij de minste koersdaling, waardoor ze geen risico op een rampscenario zien en ze met een gerust hart bijkopen.

De euforie lijkt dan ook voor een groot deel misplaatst en er zijn aanwijzingen voor lokale bubbels. Zie de case van Hertz. Dit Amerikaanse autoverhuurbedrijf was al failliet verklaard en tóch vertienvoudigde de koers binnen enkele dagen, aangejaagd door speculanten op de app Robinhood, die ook wel eens wordt vergeleken met een videogame. Ook de Amerikaanse autobouwer Tesla kan wellicht aan dit rijtje worden toegevoegd: de beurswaarde verviervoudigde dit jaar, ondanks dat het bedrijf kampt met een haperende economie, de tijdelijk sluiting van de fabriek in Fremont in het tweede kwartaal en corona-tegenvallers in de nieuwe fabriek in China. Harde feiten die geen enkele rem op de koersontwikkeling wisten te zetten.

Is de beurs dan echt álle realiteitszin verloren? Nou, nee. Bedrijven zoals Nvidia, die videokaarten maakt voor gamers en bezorgdiensten als Amazon doen het hartstikke goed tijdens een pandemie. In traditionele bedrijven vallen er wel zware klappen, maar dit wordt opgevangen door de technologische sector waardoor de indexbelegger gespaard blijft.

Afgelopen week hadden beleggers dan toch last van hoogtevrees en met name op hardgestegen aandelen zoals Apple en Tesla werd winst genomen, waardoor de Amerikaanse technologieindex Nasdaq binnen twee dagen opgeteld met bijna 10 procent daalde. Zijn deze scherpe dalingen het begin van een nieuwe berenmarkt en de terugkeer van de volatiliteit, of is dit juist een mooi koopmoment? De tijd zal het leren.

Ben je ook enthousiast over beleggen? Kom dan vooral langs bij de volgende meeting van Pecunia  in Cafe ’t Haantje, je bent van harte welkom. Voor meer informatie kan je een mailtje sturen naar voorzitter@pecuniacausa.nl of een kijkje nemen op de site pecuniacausa.nl.

Vriendelijke groet,

Rens Eggink | Voorzitter der Pecunia Causa 2020-2021

Categories:

Comments are closed