Beste geïnteresseerde,

 

De afgelopen maanden is een erg turbulente tijd geweest voor financiële markten. Vanaf februari heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat wereldwijd landen in lockdown zijn gegaan om een gezondheidscrisis te voorkomen. De gehele economie kwam stil te liggen, met een stijging in werkloosheid en een daling in producenten- en consumentenvertrouwen als gevolg.  Investeerders reageerden door massaal hun beleggingen te verkopen, wat leidde tot bear markets overal ter wereld en een einde maakte aan een bull run van zo’n 11 jaar. De VIX, een maatstaaf voor angst, bereikte een nieuwe recordhoogte in maart en aandelen daalde nog nooit eerder zo veel in zo’n korte tijd. Overheden beloofden fiscale stimulus om de economie te ondersteunen en centrale banken verlaagden rentestanden en verschaften krediet om de liquiditeit in het financiële- en bedrijvenstelsel te onderhouden.

 

Investeerders verwelkomden de steunmaatregelen met open armen, en het heeft niet lang geduurd voordat indices weer met hun hoogtepunten aan het flirten waren in juni. Technisch gezien zitten de meeste indices alweer in een bull market, ondanks dat de economische malaise van het coronavirus nog lang niet voorbij lijkt te zijn. Reflecteren beurskoersen nog wel de fundamentele waarde, of zijn ze artificieel opgestuwd en zijn we in een nieuwe bubbel beland? De redenen voor de stijging in de beurskoersen zijn talrijk, waarbij gezegd moet worden dat soms nieuws pas achteraf aan koersbewegingen gelinkt kan worden om logica te vinden in de chaos. Mogelijke verklaringen zijn onder andere, ongekende stimulus beloftes van overheden en centrale banken, hogere participatie particuliere beleggers en koersstijgingen van “corona-resistente” aandelen.

 

De impact van het coronavirus is pas één van de vele factoren die invloed hebben op de richting van financiële markten. Zo staan er voor 2020 nog genoeg gebeurtenissen op de planning die effect hebben op financiële markten. Denk bijvoorbeeld aan de uitvoering van Brexit, Amerikaanse verkiezingen of geopolitieke risico’s zoals de Sino-Amerikaanse handelsoorlog, onrust in Hong-Kong en mogelijke fragmentatie binnen de EU.

 

Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen en hoe deze effect hebben op financiële markten? Dan ben je bij Pecunia Causa, dé studentenbelegginsvereniging van Nijmegen, aan het juiste adres! Wij zijn een enthousiaste groep studenten met een interesse in beleggen en de werking van financiële markten. Op een informele en gezellige manier proberen we elkaar wat te leren over beleggen, vaak onder het genot van een drankje. Het maakt bij ons niet uit hoeveel kennis je hebt over aandelen en financiële markten. Je zult merken dat je hier snel wat opsteekt, wanneer je in gesprek gaat met meer ervaren leden.

 

Maandelijks bespreken we het nieuws van de gehele financiële markten, het nieuws over de bedrijven in onze portefeuille en houden we aan- of verkooppresentaties. Daarnaast organiseren we jaarlijks de Radboud Beleggingscompetitie. Mocht je geïnteresseerd zijn, kom dan vooral een keer (geheel vrijblijvend) langs. Voor meer informatie, bekijk onze website (pecuniacausa.nl) of facebookpagina (facebook.com/pecuniacausa), of stuur een mailtje naar secretaris@pecuniacausa.nl.

 

Vriendelijke groet,

 

Jelle Huisman | Secretaris der Pecunia Causa 2020-2021

Categories:

Comments are closed